Präst & folktro?

Hej. Jag är kristen och har en stark kristen tro. Jag läser nu till att bli präst i svenska kyrkan. Samtidigt har jag vuxit upp med folktro och har en stark knytning till denna världsbild också, men den är mer kulturell och mindre teologisk. Kommer detta göra att jag inte längre kan bli präst? Kan man leva med traditioner från folktro och tro på vi...
Visa hela frågan och svaret

Hej. Jag är kristen och har en stark kristen tro. Jag läser nu till att bli präst i svenska kyrkan. Samtidigt har jag vuxit upp med folktro och har en stark knytning till denna världsbild också, men den är mer kulturell och mindre teologisk. Kommer detta göra att jag inte längre kan bli präst? Kan man leva med traditioner från folktro och tro på vissa delar av den och fortfarande vara kristen så länge man följer budorden och tror på att det bara finns en enda gud?

Linus Stråhlman svarar:

301de7a6 domkapitlet 66 320x480

Hej och tack för din fråga!

Folktro har funnits (och finns) på alla ställen och i alla tider. Möten mellan lokala trosformer och stora religioner har skett otaliga gånger och fortsätter att ske. Religionsforskaren skulle påpeka att det även finns en del av detta synligt i Bibeln och i kyrkan. Man har helt enkelt valt att låna in bilder från andra sammanhang och trosföreställning för att bättre kunna förstå den egna tron och sig själv i förhållande till den. Teologer har t.ex. i alla tider lånat termer och bilder från filosofin för att beskriva den kristna tron. Jag tror inte det är särskilt många som idag tänker att julgranen skulle vara annat än kristet. Men den har sitt ursprung i folktro, men har levt kvar så länge så den biten har suddats ut och man har hittat kristna bilder i julgranen (stjärnan i toppen, alla världens flaggor som pynt, ljusen som lyser i mörkret osv).

Den viktiga frågan är kanske vad vi gör av bilder, termer, traditioner osv. från andra religioner och folktro. Jag skulle kanske börja med att jämföra med trosbekännelsen (någon av de längre, t.ex. den nicenska). Står något av folktron i strid med det trosbekännelsen säger? Sedan kan man fortsätta med att fundera hur bilden,termen, traditionen, handlingen ser ut från någon annans perspektiv. Med andra ord skulle någon annan uppfatta att jag tillber något annat om jag gör eller tror just så? 

Mycket av det vi kallar folktro har idag blivit en naturlig del av vår kultur och är kanske inte så mycket mer. Annat kanske har blivit nästan en gud, t.ex. tomtar eller änglar. Gud ska komma först, men vi kan också se Gud i andra människor och andra traditioner. Så som kort svar på din fråga och som ett svar sådär allmänt: det beror på. Genom att lära sig känna sig själv och vara försiktig kan vi bättre urskilja vad som är vad.

Du kan hitta längre funderingar och exempel på detta i böcker som handlar om mission och missionshistoria. Det finns även en rätt gammal, men sevärd film som berör detta: The Keys to the kingdom från 1944 som baserar sig på en bok med samma titel av A. J. Cronin.

/Linus 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar