Prästkrage

Vad symboliserar prästens vita krage? Oavsett om det är en "elva" eller någon annan vit "flik"? Det bör ju rimligtvis finnas en orsak till varför det tillhör ämbetsdräkten.
Visa hela frågan och svaret

Magaha frågar:

Vad symboliserar prästens vita krage? Oavsett om det är en "elva" eller någon annan vit "flik"? Det bör ju rimligtvis finnas en orsak till varför det tillhör ämbetsdräkten.

Linus Stråhlman svarar:

301de7a6 domkapitlet 66 320x480

Hej Magaha!

De kläder som präster använder i dag har formats under tidens gång och från börjat egentligen varit något annat. Det finns även variationer mellan olika kyrkor, samfund och länder men de vita "sockerbiten" eller rundkragen torde vara den vanligaste.

Den teori som forskare för fram som den mest trolika orsaken är den att prästen använde en vit skjorta med en platt upprätt krage som stod upp några centimeter. Kragen var den vanligaste typen av kragen på herr-skjortor. Ibland knöts en vit duk eller tygstycke några varv runt halsen. Prästen hade sedan en svart jacka med en något lägre krage. På detta sätt blev en vit rand av skjortan synlig och såklart dukens knut där fram. Denna typ av krage kallas ibland bladkrage (ibland kallad lövkrage) och många adliga använde en lös blad ovanpå för att accenturera sin ställning.

Då klädmodet i det övriga samhället gick framåt fortsatte prästerna att använda denna skjort, jacka & duk kombination. Och den har sedan förenklats så att allt ingår i en och samma skjorta.

I vissa kyrkor används dessutom en pipkrage fortfarande. Den var mycket vanlig bland adliga och andra viktigare gubbar under medeltiden. Kanske har du sett någon bild av någon svensk kung från medeltiden? 

/Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar