Rättfärdiga våld i guds namn

Hejsan Jag har några frågor om religion och hur ni ser på dessa frågor. Det handlar om våld i guds namn. Får några år sedan besökte jag en katolsk kyrka i Stockholm, mest för att jag var nyfiken vad en gudstjänst är och hur det går till. Det som jag reagerade på då var att man berättade händelsen om Jerichos murar inför ungdomar och barn, och tog...
Visa hela frågan och svaret

Joachim frågar:

Hejsan

Jag har några frågor om religion och hur ni ser på dessa frågor. Det handlar om våld i guds namn.
Får några år sedan besökte jag en katolsk kyrka i Stockholm, mest för att jag var nyfiken vad en gudstjänst är och hur det går till. Det som jag reagerade på då var att man berättade händelsen om Jerichos murar inför ungdomar och barn, och tog upp det som en gudfruktig och positiv händelse, tänkte då att våld i guds namn rättfärdigas även i Sverige. Enligt uppgift så dödades och brändes allt utom en spion. Om man tycker att detta är ok i Sverige så kanske det inte är så konstigt att detta förhållningssätt finns i andra religioner och rättfärdigar våld som ex IS, Gazharemsan och Västbanken, Nordirland. Hur ser ni på detta, eller har Nya testamentet upphävt det Gamla testamentet? Hur kan man inom en kyrka i Sverige
ta upp detta för barn och ungdomar, jag tyckte att man rättfärdigar mord och våld i guds namn?

Linus Stråhlman svarar:

301de7a6 domkapitlet 66 320x480

Hej och tack för din fråga!

Du har rätt, det finns en hel del våld i Bibeln. Speciellt i gamla testamentets böcker. Inom teologin har man tänkt sig att Gud har en plan för att rädda mänskligheten. Det innebär att han väljer ut ett folk (Israel) som måste överleva. Ur det folket kommer sedan Guds egen son Jesus. För att överleva måste de tyvärr ibland föra krig mot andra folk. Jag har skrivit ett längre svar på denna fråga tidigare. Jag hoppas du kan ta dig tid att läsa det. Du hittar det genom att trycka här.

I nutid fördömer de stora världskyrkorna allt våld som finns i världen. Det enda man ofta kan se som accepterat är polisens rätt att i vissa fall bruka sanktionerat våld i vissa specifika situationer (finska och norska polisen t.ex. är bra på detta). 

Du kan själv läsa vidare bl.a. Olof Edsingers bok "Krigen i Gamla Testamentet" är bra, Stefan Gustavssons "Gör som Gud, bli människa" likaså. För vidare funderingar om fri vilja rekommenderar jag filmen "Bruce, almighty" med Jim Carrey och Morgan Freeman.

/Linus

Kommentarer

  • Hej, jag tänker att vi bör undvika våld så långt det bara går. Men att tyvärr finns det de som använder sig av våld. Då har polisen rätt att använda våld om inget annat hjälper. På samma sätt har ett land rätt att försvara sig om det hamnar under anfall och det inte finns andra utvägar. Jag tänker att religionen nog sällan är den egentliga orsaken för krig och konflikt. Men den är ofta ett medel som används för att övertala andra till att bruka våld. Tyvärr. Jesus säger flera gånger till sina lärjungar att våld inte är ett alternativ (vånd andra kinden till, svärdet som dras i getsemane osv). Jag rekommenderar fortfarande böckerna jag hänvisar till ovan.

    Sparad av Linus Stråhlman, 24.05.2021 17:42 (3 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar