Sagor

Besvarad: 19.01.2017
Varför skall jag tro på allt det här med jesus och gud, det är ju en sagobok precis som vilken Astrid Lindgren bok som helst , fast egentligen är ju PIppi Långstrum mer troligt. Frågade en kristen släkting i dag om hon trodde på spöken, svaret : skratt .. nä. Men bibeln handlar ju till stor del om spöken , döda som återuppstår, ej får ro, heliga a...
Visa hela frågan och svaret

Torsten frågar:

Varför skall jag tro på allt det här med jesus och gud, det är ju en sagobok precis som vilken Astrid Lindgren bok som helst , fast egentligen är ju PIppi Långstrum mer troligt.
Frågade en kristen släkting i dag om hon trodde på spöken, svaret : skratt .. nä.
Men bibeln handlar ju till stor del om spöken , döda som återuppstår, ej får ro, heliga andar osv, vad är skillnaden då `?

Har även frågat släktingar som är icke troende om varför man döpt sitt barn, vill begravas i kyrkan, lovar trohet i bröllopet inför gud, svaret förvånar , man gör det utan att tänka på gud... märkligt tycker jag .

Anders Lindström svarar:

AndersLindstrom3

Hej!

Jag uppfattar inte din text direkt som en fråga.

Men i början av din text anar jag en : Varför skall jag tro? Precis som frågan är formulerad så är tron alltid subjektiv det är att sätt att förhålla sig till en viss sak, till en ideologi och till ett livsinnehåll.

För det första är bibeln ingen sagobok. Den är en samling skrifter som tillkommit under en lång tid och som återspeglar sin samtid och reflektion över livets menig vem Gud och människan är. Bibeln har flere olika litterära genrer. Mycket av bibelns innehåll är historiskt belagt men det finns också fria litterära texter som ger uttryck för människans längtan, vånda och funderingar. Bibeln är en samling böcker som återspeglar människans sökande efter mening och mål mitt i all ondska och all glädje. Evangelierna och nya testamentet beskriver Jesu liv och kyrkans framväxt. Också där fortsätter de svåra frågorna att pocka på. Berättelsen om Jesus är berättelsen om kärlek. Bibelns texter består av ord men inrymmer i sig reflektioner och eftertanke om livet och Gud. Nya testamentet skrevs inte för att övertala människor eller överbevisa dem. NT skrevs för att man ville berätta berättelsen om Jesu liv. Sedan kan var och dra sina egna slutsatser precis som man gjorde på Jesu tid och som man alltid gjort i mänsklighetens historia.

Att bibeln till ”stor del” skulle handla om spöken och oroliga andar äger inte sin riktighet.

Den sista förundran gäller andra människors svar till dig. Du hade vad jag förstår av vad du skriver önskat ett mera entydigt och klart svar och inte ett undvikande. Varje människa svarar på sitt sätt och ett ordfattigt och undvikande svar betyder inte automatiskt att inte personen ifråga skulle ha reflekterat och funderat i sitt innersta över frågan. Tron och vår relation till Gud kan ta sig många uttryck och var sann fastän den är ordknapp och privat. Jag kan förstå din vilja och önskan att få mera svar. Du önskar att dem du frågat skulle med ett öppet sinne talat om sin tro. Du är besviken över att så inte skett.

Ett tips är att fundera själv och fördjupa sig i bibelns värld och historia och att möjligen också se att det finna många vägar till tro och insikt där vördnad inför livets gåva och ödmjukhet inför livet kan öppna upp vägar till våra inre rum som vi kanske inte ens visste att de fanns.

Jag tackar dig för din personliga fråga som är väldigt omfattande. Jag har nu bara skummat på ytan. Jag önskar att något av det jag skrivit kunde belysa frågan kring livet, mening och bibelns värld.

Med önskan om allt gott

Anders

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar