Satanism

Är satanism en religion? Och vad är skillnad mellan satanism och kristendom?
Visa hela frågan och svaret

Laila frågar:

Är satanism en religion?
Och vad är skillnad mellan satanism och kristendom?

Linus Stråhlman svarar:

Hej och tack för din fråga!

De flesta skulle väl klassa satanism som religion och inte som en enda utan flera olika. Den kristna tron och kyrkorna är mycket strukturerade när det gäller såväl organisation som tro. Kyrkorna och samfunden är väl etablerade på sina håll.

Satanismen däremot finns till som enskilda grupper och grupperingar. Det finns stora skillnader mellan vad dessa grupper tror och hur de ger uttryck för denna tro. Variationerna går från att tro på och dyrka ett slags mörker eller ondska till att försöka leva ett gott liv i samhället - ett slags hedonism. Tyvärr förknippas många grupper och medlemmar med kriminalitet och skadligt leverne. 

I den kristna tron är ondskan och den som kallas satan ingen motkraft eller motpart till Gud. Satan beskrivs som en fallen ängel som ibland försöker föra människor på avfall från tron. Men Gud har vunnit över ondska och mörkret på korset. Den kristne får och kan förtrösta helt på Gud. I slutet av Bibeln står det att även det onda kommer att gå under vid tidens slut och efter det kommer endast det goda - Gud - Gud att finnas kvar.

/Linus

Kommentarer

  • Hej Linus! Det ser ut som du har blandat ihop satanism och djävulsdyrkande. Satanister tror inte på något spirituellt eller någon högre makt.

    Sparad av Olle, 07.05.2019 21:57 (3 månader sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar