Sekularisering

Besvarad: 04.12.2017
Vad tycker en präst om sekulariseringen? Hur påverkar den samhället enligt kyrkan? Varför sker det tror du?
Visa hela frågan och svaret

Stella frågar:

Vad tycker en präst om sekulariseringen? Hur påverkar den samhället enligt kyrkan? Varför sker det tror du?

Claus Ståhlberg svarar:

Claus2 anvand

Hej

Tack för frågan.

Om man ser sekularisering som en separation av kyrka och stat, så har det väl sin plats i samhället, bara man också minns att en stor del av befolkningen hör till kyrkan och att kyrkan har mycket samarbete med staten. Allt från begravningar, till bevarande av kulturella objekt, till vård osv.

Sekularisering hör lite ihop med religionsfrihet, på det sättet att mycket som ordnas utanför ett religionsamfund skall endera inkludera alla religioner eller exkludera alla, vilket lätt leder till att religion lämnas bort. Det blir ju bland annat svårt eftersom många traditioner är bundna till religiöst ex. lucia eller vad grunden för människovärdet är.

Sekularisering är också en del av individualisering och postmodernism där varje person anser sig ha rätt att bygga upp sin egen sanning. Men människan har en viss fallenhet för religion och andlighet vilket betyder att vissa lätt kan börja slänga ihop någon lös synkretistisk religionsuppfattning med lite västerländsk buddhism, lite kristna tankar på liv efter döden, lite horoskop mm. istället för att söka sig till en religion med tusentals år av uppbyggd andligt språk och ritualer. Det tror jag att kan ge folk en osäkerhet och rotlöshet.
Vissa forskare talar rent av om post-sekularism, alltså att sekulariseringen började, men det andliga och religiösa försvann inte utan mera förändrades. Vi kan exempelvis se det i kommunistiska länder där religion förbjöds men en viss form av ledardyrkan uppstod istället för en tro på Gud och att kyrkor klarade sig underground fast de var förföljda. Nu ser vi ännu idag hur den ortodoxa kyrkan har haft en markant uppsving sen Sovjets fall och religionen blivit tillåten igen.

Jag tror även att människor idag lever ganska bra liv på det sättet att de har allt de vill ha. De får också vård och en hel del de inte vet kan de hitta svar på. I alla fall tänkte man så under modernismens tid, men folk har börjat tänka om, vilket syns i det vi nu kallar för postmodernism och postsekularism.

Eller det är min åsikt i saken.

Hoppas detta svarade på din fråga.

Undrar du något mer så kommentera gärna.

Mvh,

Claus

Kommentarer

  • Heeej jag undrar om de finns några följder av sekuldariseringen

    Sparad av Jonas, 26.04.2018 19:35 (1 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar