Hur ser kristendom på homosexualitet

Besvarad: 28.04.2015
Hej! Jag skriver ett arbete i religion och jag undrar hur kristendomen ser på homosexualitet? Vad säger bibeln om det? Är det en synd/förbjudet eller är det tillåtet?
Visa hela frågan och svaret

Madde frågar:

Hej! Jag skriver ett arbete i religion och jag undrar hur kristendomen ser på homosexualitet? Vad säger bibeln om det? Är det en synd/förbjudet eller är det tillåtet?

Jessica Högnabba svarar:

jagfarg2

Hejsan Madde!

Din fråga är mycket aktuell och det är helt säkert många som kommer att ställa den de närmaste åren: riksdagen godkände nyligen könsneutrala äktenskap och kyrkan blir tvungen att ta ställning till den lagen.

I kyrkans och i kristendomens historia har heterosexualitet uppfattats som den rätta formen av sexualitet. Ett tydligt tecken på det är att (fortfarande idag) endast heterosexuella par kan vigas kyrkligt. Att äktenskap hör till man och kvinna är så att säga kyrkans "officiella åsikt" samtidigt som man är mycket överens om allas lika människovärde. Kyrkans medlemmar tänker ändå väldigt olika i frågan, t.ex. stöder 44 % av lutherska kyrkans präster den könsneutrala äktenskapslagen. Jag själv tror att den "officiella åsikten" håller på att förändras. För en tid sedan blev det möjligt för samkönade par att ordna en slags bönestund för sitt förhållande - det är ett (litet) steg mot en mera jämnställd äktenskapslag.

Vilken syn man har på homosexualitet beror mycket på hur man läser och tolkar Bibeln. Jag själv tänker att vi måste komma ihåg att bibeltexterna är skrivna av människor i en speciell tid, i en viss kultur och med ett visst syfte. När vi läser Bibeln idag behöver vi översätta den till den värld vi nu lever i. Vi har sådan kunskap (om t.ex. homosexualitet) som bibelförfattarna inte hade. Jag tänker också att den homosexualitet som Bibeln talar om var något annat än frivillig kärlek mellan två vuxna människor.

Jag kan tyvärr inte ge dig ett heltäckande svar men lite tankar så kan du googla och läsa vidare. Jag svarar också utgående från mitt perspektiv som präst i lutherska kyrkan. Diskussionerna är lite annorlunda i t.ex. den katolska och ortodoxa traditionen.      

Lycka till med din skoluppgift!
Jessica, präst

Kommentarer

 • Hej Jessica! Jag skriver en krönika om religion som skolarbete. Jag skulle bli jätteglad om du som präst svarade på denna fråga; Om Gud skapade varje människa, varför skapade han homosexuella människor om det ses som "fel sexualitet"?

  Sparad av Siri, 08.03.2018 14:41 (1 år sen)

 • hej vi håller på och jobbar med kristendomen och jag undrar om det här svaret egentligen stämmer för på svenska kyrkans sida står det att regeln ändrades 2009

  Sparad av josefine IES huddinge, 12.03.2018 14:42 (1 år sen)

 • Hej Siri! Du kanske borde ställa din fråga till någon som ser homosexualitet som "fel sexualitet", vi är många präster och medlemmar i kyrkan som inte tänker så.

  Sparad av Jessica, 19.03.2018 18:48 (1 år sen)

 • Hej Josefine! Du är nu inne på den lutherska kyrkan i Finlands frågetjänst och läget här i Finland är lite annolunda än hos er i Sverige.

  Sparad av Jessica, 19.03.2018 18:54 (1 år sen)

 • Hej Jessica! Jag har verkligen undrat vad som skulle hända om man slutat tro på gud och jesus även om man är kristen. Är det ens möjligt?

  Sparad av Linis, 18.04.2018 10:52 (1 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar