Skapelseberättelsen

Besvarad: 18.11.2014
Hej, Jag kom att undra på en sak. Enligt vår gemensamma tro skapades jorden på 7 dagar av Gud. Det var Gud som skapade människan, djuren, växtligheten och allt annat liv på denna jord. Började söka runt och fann denna länken (http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/adamnar.htm). Där kan man bland annat läsa "Bibeln säger heller ingenting om vilka...
Visa hela frågan och svaret

Hej,

Jag kom att undra på en sak. Enligt vår gemensamma tro skapades jorden på 7 dagar av Gud. Det var Gud som skapade människan, djuren, växtligheten och allt annat liv på denna jord. Började söka runt och fann denna länken (http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/adamnar.htm).

Där kan man bland annat läsa "Bibeln säger heller ingenting om vilka livsformer som Gud kan ha låtit leva på den här planeten under de miljarder år som jorden existerade före vår tidsålder - människans tidsålder".

Jorden skapades som sagt på 7 dagar och det var på den 6:e dagen skapade Gud de marklevande djuren och människan. Hur är det med dinosaurierna då? Jag vet att de omnämns i bibeln, om än inte ordagrant. De skapades ju på den 6:dagen, hur kan de då ha levat för flera miljoner år sedan? Menar man att dinosaurierna skapades på samma dag som människan och att vi alltså levt samtidigt men att dinosaurierna dött ut men inte vi?

För det var ju Gud som skapade jorden och allt liv på den. Då kan väl inte något ha existerat innan?

Alltså, huvuddilemmat är att jag inte kan förstå hur det kunnat finnas liv på jorden innan Gud skapat det?

Förlåt om det blir rörigt men är själv förvirrad över detta.

Prästen svarar:

Hej Lucas,

Skapelseberättelsen och dess förhållande med hur modern vetenskap skildrar livets början, har väckt mycket diskussion.Somliga tolkar skapelseberättelsen så att det som skildras har hänt bokstavligt på en vecka. Andra tolkningar hävdar att tidsperioden kan ha varit betydligt längre (Här brukar man hänvisa till Bibelordet i 2 Petrus 3:8, var det sägs att "en dag för Herren är som tusen år och tusen år som en dag"). En dag i skapelseberättelsen borde i detta fall inte tolkas bokstavligen, utan i stället skulle det vara ett mytisk metafor för en odefinierad lång tidsperiod (fast flera miljoner år). i detta fall skulle skapelseordningen vara det som är viktigt och inte längden av skapelseprocessen. Många kristna tycker att man på det här sättet kan förena skapelseberättelsen med evolutionsteorins syn på hur livet på jorden har blivit till.

Som du skriver, så i skapelseberättelsen skapar Gud marklevande djuren och människan på den sjätte dagen. Marklevande djur, som dinosaurier, har eksisterat långt före människan. Likaså, dinosaurier med många andra djurarter har dött ut länge sedan - tydligen miljoner år före människan eller våra förfäder har ens eksisterat. Hur går det här ihop med skapelseberättelsens skildring? Först, vi måste komma ihåg att en dag i skapelseberättelsen kan syfta till odefinierad långa tidsperioder. Då är det möjligt att tänka att fast alla marklevande djur sägs vara skapade på den sjätte dagen tillsammans med människan, kan många av dem redan ha dött ut i det skede när människan blir skapad som den sista av alla arter. Med andra ord, i skapelseberättelsens mytiska värld kunde dinosaurier ha eksisterat en kortare tidsperiod än en dag, och i så fall hade de blivit utrotade före människan skapades. Rent logiskt kunde man förklara saken så.

Själv tycker jag att man inte borde  läsa skapelseberättelsen som en historisk skildring över hur världen skapades. Jag tror inte att skapelseordningen i sig själv har desto större betydelse i skapelseberättelsen än längden av skapelseprocessen. Inte heller är Bibeln en naturvetenskaplig bok. Den ger oss inte information om sådana frågor. Vad är viktigt i skapelseberättelsen är att den beskriver vad - enligt kristen tro - är livets mening och människans roll i världen.Det här är frågor, som vetenskap ger inga svar till. Gud har skapat allting och vårt uppgift som Guds barn är att ta hand om hans skapelse. Man kan säga, att skapelsen fortsätter ännu idag och genom att göra vårt bästa för att bevara miljön och vår omgivning, får vi ta del i Guds skapelseakt. Här är en länk  till en nätsida, som jag tycker handlar vettigt samma fråga: http://www.gluefox.com/krist/problem/dinosaur.shtm .

mvh

Tom Sjöblom

 

 

Kommentarer

  • Riktigt bra! Låter rimligt.

    Sparad av Rasmus, 26.02.2018 11:32 (7 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar