skapelsen

Jag undervisar i religion och har fått frågor som jag behöver ha hjälp med att förklara. 1 Gud skapade världen osv... Men varför skapade Gud världen? Och vad gjorde Gud innan dess? 2 Det skedde under på Mose tid och på Jesu tid som vi kan läsa om i bibeln. Men varför finns det inga nyare under som är värda att komma med i någon helig skrift? Eller...
Visa hela frågan och svaret

Thomas frågar:

Jag undervisar i religion och har fått frågor som jag behöver ha hjälp med att förklara.
1 Gud skapade världen osv... Men varför skapade Gud världen? Och vad gjorde Gud innan dess?
2 Det skedde under på Mose tid och på Jesu tid som vi kan läsa om i bibeln. Men varför finns det inga nyare under som är värda att komma med i någon helig skrift? Eller har det skett nyare mirakel och under, vart kan vi läsa om dessa?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej Thomas!

Du ställer både enkla och svåra frågor och jag tar dem i ordningsföljd.

1. Varför skapade Gud världen? Det är en fråga som teologer och filosofer försökt hitta ett svar på i alla tider och något entydigt svar finns inte riktigt; vi kan bara filosofera. I första Moseboken står det att Gud gav människan i uppgift att bruka jorden och härska över den. Därför kunde man tänka sig att Gud skapade människan för att ta hand om allt det Han just skapat. Men då återstår ändå frågan: varför skapa överhuvudtaget? En ledtråd kan vi kanske hitta i oss själva. Vi människor är ju kreativa - varför? Vad är det som gör att vi vill skapa saker? En del teologer och filosofer tänker att det är just vår kreativitet som gör oss till Guds avbild.

2. Vad gjorde Gud före han skapade världen? Det är också en fråga som en del filosofer och teologer tycker om att fundera på. Men något entydigt svar på den frågan finns inte heller. Enligt Bibeln är Gud evig, Han fanns före all tid och är inte alls bunden till vår tidsuppfattning. Eftersom han står utanför vår uppfattning om tid och rum blir frågan därför på sätt och vis också irrelevant. Det har egentligen väldigt liten - eller kanske till och med ingen - betydelse för oss vad Gud gjorde innan han skapade världen. Att försöka komma på vad Gud gjorde innan han skapade världen går lätt till att vi gör Gud för "mänsklig", vi försöker få Gud att passa in i våra mänskliga former fast Gud alltid är mer och alltid står utanför våra gränser och definitioner. 

3. Varför finns det inga nyare under som är värda att komma med i någon helig skrift? Eller har det skett nyare mirakel och under, vart kan vi läsa om dessa? Det sker under hela tiden och det finns hur många böcker som helst som berättar om dessa. Bibeln slogs fast som "Bibeln" på 300-talet och att lägga till något till den skulle nog aldrig bli aktuellt eller ens vara önskvärt. Inga större religioner lägger till något till det som en gång fastställts som helig skrift. Däremot finns det många böcker som kunde vara en del av en helig skrift eller som uppmuntras att man läser och tar del av. Av kristna skrifter/böcker kunde nämnas Didaché, skrifter från olika kyrkofäder (både äldre och yngre), skrifter från personer som helgonförklarats och en hel del modernare böcker skrivna av en massa kristna författare. Besök vilken kristen bokhandel som helst och du kommer att hitta massvis med böcker som berättar om både större och mindre under. Sedan är förtsås också frågan vad vi räknar som ett under. I filmen "Bruce Almighty" t.ex. säger Morgan Freeman (som spelar Gud) ungefär att sådant som en ensamstående mamma som bollar två jobb och ändå har tid att vara med sina barn - det är ett verkligt under. Så man kan fråga sig om vi med under verkligen menar mirakel eller tänker vi mer på något som mer är ett trolleritrick? Hur som helst sker under varje dag och en hel del av dem finns verkligen dokumenterade.

Hoppas du hittar spännande läsning om under någonstans! :)

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar