Sola scriptura och mysticism

Hej! Jag har länge funderat på sola scriptura (skriften allena). Min upplevelse är att man får en annan syn på mystik i lutherska kyrkor än i tex katolska när man har olika typer av sola tex sola scriptura. Jag vet väldigt lite om luthersk mysticism. Jag är bättre på katolsk mysticism. Inom Katolska Kyrka talar man om Skriften och Traditionen men...
Visa hela frågan och svaret

Henke frågar:

Hej!
Jag har länge funderat på sola scriptura (skriften allena). Min upplevelse är att man får en annan syn på mystik i lutherska kyrkor än i tex katolska när man har olika typer av sola tex sola scriptura.
Jag vet väldigt lite om luthersk mysticism. Jag är bättre på katolsk mysticism.
Inom Katolska Kyrka talar man om Skriften och Traditionen men inte inom lutherska kyrkorna.

Vad finns det för mysticism i lutherska kyrkor och hur används sola scriptura i mysticism?
Har någon skrivit eller talat om detta?

Linus Stråhlman svarar:

301de7a6 domkapitlet 66 320x480

Hej och tack för din spännande fråga!

I de lutherska kyrkorna (i alla fall idag) använder man flitigt kyrkans eller kyrkornas gemensamma tradition och arv, med andra ord t.ex. katolsk mystik eller kyrkofäderna. Speciellt inom retreatrörelsen är detta framträdande. Där används bl.a. tidebönerna aktivt med läsningar ur psaltaren samt meditationer kring detta. Det är olika församlingar och föreningar som ordnar retreater, kurser osv. Det finns även en form som kallas kristen djupmeditation. 

Jag kommer inte direkt på någon luthersk författare som skulle explicit skriva om principen skriften allena kombinerat med mystik. Det närmaste jag kommer på är C.S. Lewis (han har skrivt mer än Narnia) och Dietrich Bonhoeffer. Du har kanske hört om Peter Halldorf, han är inte direkt luthersk men både protestant och mystiker får man väl säga. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar