Teodice

Besvarad: 17.09.2019
Hur kan det finnas så mycket ont i världen om gud finns??
Visa hela frågan och svaret

Hur kan det finnas så mycket ont i världen om gud finns??

Mia Bäck svarar:

IMG 20230120 104024

Hej!

Vilken svår fråga du ställer. En fråga som jag ofta funderat på. Några saker har jag kommit fram till men någon lösning på teodiceproblemet har jag inte. Jag får helt enkelt vänta tills "vi se[r] ansikte mot ansikte" (1 Kor 13:12) med Gud i himlen och få fullständigt svar då.

En del av ondskan tror jag beror på att vi människor har fri vilja. Vi har fri vilja för att vi ska kunna älska. Vi kan välja kärlek eller inte kärlek. Tyvärr väljer vi alltför ofta det som inte är kärlek. Och det onda vi gör föder mer ondska.

En del av ondskan tror jag beror på att vi människor är likgiltiga. Vi ser ondskan men gör inget eller för lite för att hindra den.

Lidandet som är en följd av det onda har i sig ingen mening. Det är meningslöst. Jag tror inte att Gud vill att vi ska lida.

Tyvärr är det ju så att inte enbart den som gör ont får lida av det onda utan oskyldiga människor drabbas.

Som du märker har jag inte skrivit något om den onde eller Satan. Jag vill inte ge Satan cred för den ondska som vi människor är ansvariga för. Jag vill förkunna befrielse, förlåtelse, försoning, evangelium istället och lyfta blicken på Jesus. Jesus som har segrat över det onda och en dag skall komma tillbaka för att ta bort alla ondska, allt lidande, all smärta.

Jag är rädd för att den dag som jag står inför Gud och frågar varför han har tillåtit så mycket ondska i världen, varför han inte har gjort något, så kommer han att ställa samma frågor till mig: varför har jag tillåtit så mycket ondska i världen, varför har jag inte gjort något?

Det finns en film som både är roligt och djup: "Bruce Almighty". Den handlar om Bruce som är störd på Gud för att Gud är så dålig på att ta hand om världen. I filmen byter sedan Bruce och Gud roller och Bruce får pröva på att vara Gud. Hur det går kan du kolla in i filmen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar