Tvivel

Min man är sjuk i cancer. Jag brottas med min tro och känner mig sviken och övergiven av Gud. Varför blir vissa helade och andra inte? Hur mycket behöver man genomlida? Jag känner mig så vilsen. Hur hittar jag tillbaka till min tro?
Visa hela frågan och svaret

Erika frågar:

Min man är sjuk i cancer. Jag brottas med min tro och känner mig sviken och övergiven av Gud. Varför blir vissa helade och andra inte?
Hur mycket behöver man genomlida?
Jag känner mig så vilsen. Hur hittar jag tillbaka till min tro?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej Erika!

Jag beklagar verkligen att din man är sjuk och att ni måste genomlida något så svårt. Det finns ingen rättvisa i sådant här. I alla fall inte så länge vi lever i denna brustna värld. Och det finns inga svar som säger allt, men jag ska säga något och hoppas mina enkla ord kan ge dig ens en liten gnutta tröst eller hopp.

Varför blir vissa helade och andra inte? Hur mycket behöver man genomlida? Det finns tyvärr inget tillfredsställande svar på de här frågorna. Det enda vi kan säga att vår värld är en brusten värld. Här finns smärta, sorg, sjukdom, lidande, synd och så vidare. Men som kristna har vi ett hopp om en bättre värld. Det finns något mer. Det finns ett hem som är helt. En del säger att Gud aldrig ger en mer än vi kan bära. Det är säkert sant, men världen kan ge oss betydligt mer än vi klarar av att bära. Då får vi ta hjälp av familj, vänner, sjukvård, psykologer, socialtjänster och allt tänkbart i vår omgivning. Och förstås får vi ta hjälp av Gud själv. Han har aldrig tänkt att vi ska klara den här världen själva. Men ibland känns det såklart – precis som du skriver – som att man är fullständigt övergiven. Personligen är det en tröst att veta att Gud inte överger oss, utan att han faktiskt lider med oss. Vi har en Gud som vet vad smärta, svek och ensamhet innebär. Jesus själv skrek på korset: ”Varför har du övergivit mig?”. Gud känner den inre, själsliga eller psykiska smärta som du känner och han känner även den fysiska smärta som din man känner. Även om det känns som om Gud har övergett er, så är han faktiskt precis där ni är och kämpar med er. Hur svårt det än är att tro något sådant just nu.

Hur hittar jag tillbaka till min tro? Genom allt det här. Även om din och er situation just nu sliter sönder tron, så kan din tro faktiskt bli starkare genom denna upplevelse. Varje utmaning och brottningsmatch med Gud kan göra tron djupare, bredare, mer mångfacetterad, mer självklar men också mer komplicerad. Jag tror inte du kan hitta tillbaka till den tro du hade innan cancerbeskedet. Jag tror inte ens det är önskvärt. Men du kan hitta ny tro, du kan hitta en ny relation med Gud som den människa du formas till genom denna upplevelse. Också tron måste få utvecklas, precis som vårt liv, vår personlighet, vår kunskap mm. Släpp taget och låt Gud bära dig nu. Du behöver inte prestera och tvinga fram en tro. Låt den vara vad den är nu. Du får tvivla. Du får känna dig vilsen, sviken och övergiven. Gud förstår. Du får skrika, gråta, vara arg på och förbanna Gud. Han tål det. Även om du skulle förlora all tro på Gud så förlorar han aldrig tron på dig.

Inga ord är tillräckliga i den situation ni befinner er i, men jag hoppas ändå jag kan förmedla ens en liten gnutta tröst och hopp. Ni är inte ensamma. Jag hoppas du hittar någon i din omgivning att prata med. En sjukhuspräst, en präst eller diakon i din församling, en psykolog, terapeut eller annan som du kan ha förtroende för och dela dina tankar och känslor med.

Jag ber för er och önskar er frid!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar