Undvika ett liv efter detta?

Besvarad: 23.10.2019
Måste man som ateist hamna i himlen eller helvetet, eller kan man bara få dö? Jag vill nämligen absolut inte ha nåt liv efter detta och undrar om er Gud tillåter det? Jag vill inte heller bli övertygad om att himlen är ”nåt jag eg vill ha men inte förstår”, jag önskar att er Gud respekterar min önskan om att ej leva vidare efter döden....
Visa hela frågan och svaret

Lina frågar:

Måste man som ateist hamna i himlen eller helvetet, eller kan man bara få dö? Jag vill nämligen absolut inte ha nåt liv efter detta och undrar om er Gud tillåter det? Jag vill inte heller bli övertygad om att himlen är ”nåt jag eg vill ha men inte förstår”, jag önskar att er Gud respekterar min önskan om att ej leva vidare efter döden.

Claus Ståhlberg svarar:

Claus2 anvand

Hej Lina

En intressant fråga. Vi vet inte exakt vad som händer efter döden men vi har glimtar av det dels från vad som står i Bibeln och dels från vad som människor som varit nära döden eller kliniskt döda men vaknat upp.

Sen kan man ju också konstatera att vissa saker är oundvikliga, om detta är en sådan sak, kan jag inte med säkerhet säga.

Om vi ser på berättelser som personer som nästan dött eller tekniskt sett har dött men överlevt, så berättar ofta om ljus eller en känsla och syn av att vara utanför kroppen. Eller att de varit på ett ljust ställe med personer de känner eller som bara varit vänligt inställda till personen som varit död. (Dr. Parnia, van Lommel, Prof. Swaab etc.)

I Bibeln talar bl.a. Jesus mycket om ett evigt liv. Vad det skulle innefatta ser man mest glimtar av, men ett liv efter detta är ganska klart, och att livet efter döden inte kommer att se ut helt som det gör nu. Sen finns det vissa olika tolkningar över hur det tar sig uttryck. Men vi vet bland annat från Uppenbarelseboken att ingen sorg skall finnas mer i livet efter detta.

Varför du inte vill ha evigt liv, kan jag inte veta. Men det är intressant att du ändå har fascinerats över frågan. Din tanke verkar visa på att du tycker att Gud påverkar ditt liv, eller rättare sagt död, fast du på något plan låter mig förstå att du inte tror på Gud. Det är ju något du kan fundera och reflektera mera över. Hursomhelst, är det roligt att se att du ändå verkar vara sökande i livet och ställ gärna fler frågor i framtiden.

Själv var jag i tiderna till freds med att kanske en dag bara inte existera mera och nu som kristen är jag till freds med att kanske få evigt liv en dag. Det är ju inga små frågor, om det finns liv efter döden kan man ju tycka att det är en verkligt viktig fråga att fundera på. Det är nog något som håller mig intresserad av framtiden i varje fall. Något nytt att upptäcka och något fint att hoppas på. Men det är nu min åsikt.

Hoppas detta svaret hjälpte något och hoppas du finner vad du letar efter.

Fred!

-Claus

Kommentarer

  • Du skriver "kanske få evigt liv" - är du inte säker på det ?

    Sparad av Anja, 25.10.2019 12:30 (8 månader sen)

  • "Kanske" var antagligen min lite dåliga profana översättning av "om Gud vill". Men frälsningsvisshet är en intressant diskussion det också.

    Sparad av Claus Ståhlberg, 09.11.2019 20:46 (7 månader sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar