uppståndelse

hej jag undrar varför jesus död och uppståndelse betyder så mycket för kristna.
Visa hela frågan och svaret

linnea frågar:

hej jag undrar varför jesus död och uppståndelse betyder så mycket för kristna.

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, Linnea!

Tack för din fråga. Jesu död och framförallt hans uppståndelse är själva grunden för och kärnan i kristen tro. Skulle Jesus inte ha uppstått skulle man aldrig ha trott på allt det som Jesus sade. Uppståndelsen är beviset på att det Jesus sade var sant, att han är Guds Son. Skulle Jesus inte ha uppstått skulle "Jesusrörelsen" ha stannat vid hans död. Hans anhängare skulle inte ha predikat om honom och fört hans läror vidare eftersom de i så fall hade visats vara falska. Men eftersom Jesus uppstod bevisade han att han och allt han sagt var sant och lärjungarna vågade berätta vidare om honom, trots att också de riskerade bli tillfångatagna, misshandlade och dödade.


Jesu död och uppståndelse sammanfattar också varför Jesus kom, varför Gud sände sin Son till jorden. Synd, ondska, allt som inte är kärlek och gott är sådant som skiljer människan från Gud. Gud vill ha gemenskap med människan, men all ondska, allt ont vi gör blir en mur mellan Gud och människor. Eftersom människan har en fri vilja kan Gud heller inte tvinga oss att vilja det goda framom det onda. Men Gud älskar sin värld och oss människor så mycket att han inte står ut med att vara skild från dem han älskar, inte står ut med att se sina älskade barn besegras av ondska. Så Gud valde att själv bli människa genom Jesus, så att han som människa själv kunde låta sig besegras av det onda, bli krossad av den där muren, men sedan som Gud besegra ondskan och krossa muren istället. Gud blev människa för att själv kunna fixa det som egentligen var människans uppgift, men som människan inte klarade av. Han tog på sig det straff som egentligen var människans och vände ett nederlag till seger. Vi människor kan fortfarande välja att göra sådant som är ont, men när vi vänder oss till Gud och ber om förlåtelse finns det inte längre någon mur i vägen. Istället finns Jesus som visar vägen till Gud.


Betydelsen av Jesu död och uppståndelse är så mycket mer än ett sådant här svar kan beskriva. Allt i kristen tro kretsar kring Jesu död och uppståndelse som är Guds bevis på sin kärlek till oss. 

Hoppas du vill upptäcka mer om Jesus och hans betydelse.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar