Vad är den kristna synen på att vara rik och att arbeta för att tjäna mer pengar?

Besvarad: 01.11.2022
Känns som att Bibeln vid första anblick är motstridig gällande pengar. Å ena sidan står det i Nya Testamentet ungefär att det är lättare för en kamel att passera genom ett nålsöga än för en rik man att komma in i himmelriket. I NT finns också andra verser som talar om hur de fattiga är välsignade av Gud och på andra sätt indirekt beskrivs som på nå...
Visa hela frågan och svaret

Aspirerande ekonom frågar:

Känns som att Bibeln vid första anblick är motstridig gällande pengar. Å ena sidan står det i Nya Testamentet ungefär att det är lättare för en kamel att passera genom ett nålsöga än för en rik man att komma in i himmelriket. I NT finns också andra verser som talar om hur de fattiga är välsignade av Gud och på andra sätt indirekt beskrivs som på något sätt bättre ur ett kristet perspektiv än rika.

Å andra sidan finns det många exempel i Gamla Testamentet där personer såsom Abraham och Job blir välsignade med mycket egendom och boskap av Gud, vilket i praktiken gjorde dem väldigt rika med den tidens mått mätt. Ändå upplyfts de som väldigt viktiga personer inom tron, medan NT beskriver personer med jämförbara förmögenheter negativt.

Själv är min egen ekonomi något som oroar mig, och jag vill arbeta så att både jag och eventuellt min framtida familj har det ekonomiskt bra, t.o.m. till den mån att man kan kalla det att vara rik. Har dock haft svårt att förena det här med min tro, så behöver nog fråga en präst om saken :)

Anders Lindström svarar:

AndersLindstrom3

Hej!
Tack för en mångfacetterad fråga.
När man läser Bibeln kan man upptäcka att rikedom ibland förknippas med Guds välsignelse. Dessa ställen skall väl förstås på det sättet att allt det goda är en Guds gåva, inte given som ett tecken på att personen står i bättre relation till Gud än andra. Till saken hör också att vi talar om tider som är långt tillbaka i historien. Det som sägs skall jämföras med vilka förhållanden som då rådde.
I Jesu undervisning i NT kan vi finna några centrala ord. Dels att man skall dela med sig och tänka på sin nästa, dels att man med pengar kan skapa ett gott liv, men inte på bekostnad av andra.
Pengen är inte ond däremot är penningbegäret det eller girigheten.
Dagens ekonomiska system är mycket mera komplicerat än det var på GT:s tid eller Jesu tid. Ändå gäller samma grundläggande tankar. I vår västerländska demokrati finns en solidaritet inbakad. Genom att betala skatt delar vi på bördorna, utvecklar samhället och tar hand om de svaga. I sig ett fantastiskt system. Men trots systemet behöver vi vara ständigt alerta så att inte girigheten tar över eller att jorden exploateras och dess resurser används destruktivt.
Att använda resurser (pengar, arbetskraft) till det goda är en av riktlinjerna i kristen etik. Vi ställs ständigt inför nya frågor och utmaningar och då gäller det att överse användningen.
Pengar och resurser kan driva fram goda ting men också användas på motsatt sätt.
Att skapa en ekonomisk trygghet för sin familj och sina nära och kära är någonting gott som blir som goda ringar på vattnet till andra om vi reflekterar över och följer uppmaningen att hjälpa och stöda vår nästa. Pengen är ett medel inte ett mål. Ekonomiska framgång skall inte övergå i girighet.

Några tankar om svåra frågor

Hälsar

Anders Lindström

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar