Vad åt präster under 1600-1800-talet?

Besvarad: 04.12.2016
Hej jag undrar vad präster åt under 1600-1800-talet? Tacksam för svar! MVH Fanny
Visa hela frågan och svaret

Fanny frågar:

Hej jag undrar vad präster åt under 1600-1800-talet?

Tacksam för svar!

MVH Fanny

Prästen svarar:

Hej Fanny! Förlåt att du har fått vänta litet, det var inte min mening, men tiden bara rinner iväg i advent.

Präster åt i allmänhet det samma som folk i allmänhet. Samhället var indelat i fyra stånd eller grupper, dvs adel, präster, borgare och bönder. Prästerna räknades alltså som finare än borgare och bönder, men inte lika fina som adeln. Prästen fick sin lön i form av tionde, dvs varje bonde, borgare eller adelsman skulle betala en tiondedel av sin skörd eller sina inkomster till kyrkan. Med de pengarna skulle prästen försörja sin familj, men de skulle ocks¨räcka till fattigvård, kyrkans underhåll, lön för andra församlingsanställda osv. För präster på landet hörde ett lantbruk till prästgården, där prästen antingen själv fick odla sin mat eller arrendera ut lantbruket åt någon annan. I fattiga församlingar i skärgården åt prästernas familjer som fiskarna, i rika stadsförsamlingar åt de som borgare eller t.o.m som adelsmän. Lite tips hittar du här: http://www.stenohavsbad.se/download/18.156a350b14156a942cc10ce/vad eller http://projektmoberg.se/vad-man-sverige-forr-tiden/.

Efter reformationen som antogs i Sverige 1563 behövde prästerna inte längre fasta, dvs äta enklare och avstå från kött på fredagar och under fastetiderna före jul och påsk.

Lycka till!

Monica

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar