Vad betyder psalm 136:4 - 136:5?

Besvarad: 13.09.2023
“To him who alone does great wonders, for his mercy endureth forever, to him that by wisdom made the heavens” — på svenska, i simpla termer. Jag har svårt att bearbeta denna psalm.
Visa hela frågan och svaret

Regina Fries frågar:

“To him who alone does great wonders, for his mercy endureth forever, to him that by wisdom made the heavens” — på svenska, i simpla termer. Jag har svårt att bearbeta denna psalm.

Sofia Liljeström svarar:

Image

Hej!

Ursäkta långsamt svar, men väldigt Intressant fråga!

(Bibeln.se)Psalm 136:4-5 :"Han ensam gör under, evigt varar hans nåd. Han skapade himlen med vishet, evigt varar hans nåd."

Dessa två verser är del av en längre psaltarpsalm, nämligen 26 verser. Många psalmer i psaltaren är skrivna av olika människor och under många år. När vi möter på psalmerna är de egentligen menade som dikter och sånger, och ska sjungas eller reciteras. Det är som att få gå in i en lång tradition av musik och konst. Där får man också vila i andra människors ord och hur de mött Gud. I just psaltarpsalm 136 är det som en berättelse av vad Gud gjort för israels folk (t.ex. när Gud sände Mose att befira dem ur egypten) och varje rad så säger man också " evigt varar hans nåd". Det är för att sätta in oss människor in i en längre berättelse, d.v.s. att Gud har alltid funnits med och kommer alltid att bära skapelsen. 

När vi som dagens människor läser detta kan det kan det verka konstigt att säga "Han ensam gör under, evigt varar hans nåd", men från dessa människors perspektiv var det just så det var; Det var verkligen Gud som hjälp hela folket, räddat dem ur slaveri och skada. Men börjar vi coskå titta på våra egna liv så kanske vi märker att det finns mycket gott som har skett genom våra liv, och vi kanske inte alltid sett att det var Gud som gjorde det. DET är en del av poängen med dessa verser att Gud vill väcka våra hjärtan och ögon att se det goda Gud gjort för dig och mig. 

När vi börjar se och tala med Gud så börjar också mera saker ske. Kanske inte i det tempo vi själva vill, men Gud använder alla oss människor och gåvor om vi börjar lyssna till Guds godhet. Då märker vi också att Gud vill Hjälpa världen och genom våra händer förändra till det bättre. 

 

Hoppas detta hjälper dig en aning på vägen.

Önskar dig Guds glädje och rika välsignelse!

H Sofia

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar