Vad betyder sex? Är det en synd att ha det innan man är gift?

Vad betyder sex i biblen? Varför är det viktigt? Är det en synd om man har sex med en annan person innan man är gift, isf vad leder det till?
Visa hela frågan och svaret

Ida frågar:

Vad betyder sex i biblen? Varför är det viktigt?

Är det en synd om man har sex med en annan person innan man är gift, isf vad leder det till?

Jessica Högnabba svarar:

jagfarg2

Hej Ida!

Jag tror att du skulle få väldigt olika svar på din fråga beroende på vem du ställer den till. Jag tänker att sexualitet hör till relationer mellan två vuxna människor som är frivilligt tillsammans och som vid behov är beredda att bära ansvar. Att bära ansvar kan handla om t.ex. en graviditet men att bära ansvar handlar också om att se till så vi inte sårar varandra. Vet båda hur allvarig relationen är? Är vi ense om hur vi fortsätter tillsammans? Tänker vi likadant kring sexualiteten? Jag tror inte att vi kan vara oberörda av att låta någon komma (fysiskt) så nära; därför behöver vi också vara beredda att bära ett ansvar för varandra. För någon kan äktenskapet vara en trygg ram för sexualiteten men jag tänker inte att det automatiskt är så. Relationer kan vara trygga innan ett äktenskap och de kan vara otrygga efter.

Vad tänker du att sex betyder? Jag tänker att det är mycket mera än samlag (vilket man ofta kombinerar med ordet); det är närhet, beröring, pussar och kramar, det är ömhet, omsorg och ömsesidighet. Det är ett uttryck för kärlek. Sex är en viktig del av en relation men samtidigt bara en av många viktiga saker. Sexualiteten är Guds goda gåva till människan men en gåva som kommer med ansvar.  

Jessica Högnabba, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar