Vad händer när man dör?

Besvarad: 13.11.2013
Hej, vad händer när man dör, är det slut helt på änns liv då, eller lever man vidare på annat håll? Vad jag hört av vissa som varit med om en nära döden upplevelse, och sedan återkommit i medvetandet igen, har då träffat sina nära, kära och anhöriga. Är det sant att man lever vidare som på jorden, fast i himlen? Med Vänliga Hälsningar, Björn Erik...
Visa hela frågan och svaret

Björn Eriksson frågar:

Hej, vad händer när man dör, är det slut helt på änns liv då, eller lever man vidare på annat håll? Vad jag hört av vissa som varit med om en nära döden upplevelse, och sedan återkommit i medvetandet igen, har då träffat sina nära, kära och anhöriga.

Är det sant att man lever vidare som på jorden, fast i himlen?

Med Vänliga Hälsningar,
Björn Eriksson

Rose-Maj Friman svarar:

Rose-maj friman

Hej Björn!

Det är bra att tänka över både liv och död. Det ger livet djup och mening, en riktning framåt.

Döden innebär en avgörande förändring i människans liv, lika som födseln. Livet börjar med födseln och slutar med döden, så ser vi på det i vårt samhälle. Ändå vet vi att ett foster lever i sin mammas mage i ca nio månader innan födseln. I Psaltaren 139:15-16 står det ”min kropp var inte förborgad för dig, när jag formades i det fördolda” och ”du såg mig innan jag föddes”. Gud kände till oss innan någon annan visste om vår existens.

För oss människor är döden ett stort steg liksom födseln. Vår tid har en början och ett slut. Guds tid är evig, utan början och slut. I Guds tid är födseln och döden ett steg liksom andra steg på vägen. Gud finns före och efter.

Också Bibeln har budskap om att vi skall möta andra som ”är döda i Kristus” och tillsammans med dem ”möta Herren”. Läs gärna första brevet till Thessalonikerna fjärde kapitlet verserna 13-18.

Livet efter döden i hela sin omfattning har ingen berättat om men det finns glimtar som Du hänvisar till och i Bibeln. Vi kommer att känna igen varandra, men livet fortsätter inte som det som vi känner från det jordiska livet. Jesus säger att där inte skall vara ett familjeliv som vi är vana vid (Matteusevangeliet 22:30). Vi kommer att vara befriade från det som plågat oss här (Uppenbarelseboken 7:16-17). ”Sedan skall vi alltid vara hos honom”, 1 Tess 4:18.

Det är starka budskap om ett gott liv efter det som vi lever här.

Varma hälsningar,
Rose-Maj Friman, sjukhuspräst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar