Vad har kristna för attityd till handikapp?

Jag undrar vad den kristna etiken tar för syn på attityden till handikappade?
Visa hela frågan och svaret

elev frågar:

Jag undrar vad den kristna etiken tar för syn på attityden till handikappade?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, elev!

När vi vill ta reda på vad den kristna etiken säger, så får vi gå till Bibeln och titta på vad Jesus sade och gjorde. Då kan vi se att Jesus umgicks med dem som samhället ansåg som ovärdiga eller smutsiga, att han botade sjuka och lyfte fram de svaga. Han lärde bl.a. att vi ska ta hand om och tjäna varandra och sade att när vi hjälper och tar hand om någon som behöver det, så då är det samtidigt Jesus vi tar hand om (Matt 25:40). I Jesu undervisning hittar vi också bl.a. gyllene regeln och det dubbla kärleksbudet, vilka säger att man skall behandla andra som man själv skulle vilja bli behandlad och att man skall älska andra lika mycket som man älskar sig själv. I Nya Testamentet (både Jesu undervisning och Paulus undervisning) finns flera ställen som talar om människors lika värde. Enligt kristen etik borde alltså attityden till handikappade vara positiv. De är lika mycket människor och därmed lika värdefulla som de som lever utan något handikapp. Samtidigt är det allas uppgift att hjälpa och ta hand om dem så att de kan leva ett värdigt liv. Enligt kristen etik borde det således vara något av en självklarhet att vi tar hand om varandra - alla som behöver det - eftersom det vi gör för varandra gör vi samtidigt för Jesus.

Hoppas detta svar ger dig något. Om det var något annat du var ute efter eller något mer du undrar är det bara att fråga vidare.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

  • Hej! Hur kristna syn på de funktionsnedsättning folk tänker? Kan ni svara på det , tack!

    Sparad av zabiullah yakhoubi, 15.09.2020 14:57 (3 år sen)

  • Hej! Kristnas syn på funktionsnedsättning är så som jag beskrev i det ursprungliga svaret. Alla människor är lika värda och värdefulla. Det finns religioner som anser att funktionsnedsättning är ett straff och därmed behandlas de också illa eller göms undan. Men Jesus själv säger i Bibeln att en sjukdom eller begränsning inte är ett straff (Joh. 9:1-3). Vi har alla våra begränsningar - större eller mindre, fysiska eller psykiska - men alla är vi ändå lika värdefulla. Vi behöver alla Gud och vi behöver varandra. Och det är allas vår uppgift att ta hand om varandra, oberoende. //Rebecka, präst

    Sparad av Rebecka Stråhlman, 25.09.2020 15:27 (3 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar