Vad heter Gud?

Hej! Jag pluggar religionshistoria på Stockholms universitet och fick en fundering efter en föreläsning. I det alla flesta religioner (framförallt polyteistiska) så namnges gudarna. Även i det andra abrahamitiska religionerna så har deras gud ett namn (Allah respektive Jahve). Men vad kallar kristna sin gud? Inom min erfarenhet av kristendome...
Visa hela frågan och svaret

Alexiz karlsson frågar:

Hej!

Jag pluggar religionshistoria på Stockholms universitet och fick en fundering efter en föreläsning.

I det alla flesta religioner (framförallt polyteistiska) så namnges gudarna. Även i det andra abrahamitiska religionerna så har deras gud ett namn (Allah respektive Jahve). Men vad kallar kristna sin gud?

Inom min erfarenhet av kristendomen så refererar man oftast bara till Gud eller alternativt Jesus. Jesus må enligt treenigheten vara en form av Gud. Men är det verkligen hens namn?

Så kortfattat är väl min fråga, vad heter Gud?

Tack på förhand.

Med vänliga hälsingar,
Alexiz Karlsson.

Linus Stråhlman svarar:

301de7a6 domkapitlet 66 320x480

Hej, tack för din fråga!

Du svarar delvis på den själv. Den kristna kyrkan förstår Jesus vara samma Gud som beskrivs i Gamla Testamentet alltså samma Gud judarna tillber. Guds namn brukar sägas vara "Jag är" (Jahve på hebereiska, ego eimi på grekiska). Gud använder det i Gamla testamentet (2 Mos 3:14) och Jesus använder det i Nya Testamentet (Mark 14:62). Du kan läsa mer om detta genom att trycka här. Utöver detta används en rad olika namn vilka närmast är adjektiv eller attribut som försöker beskriva något av vad eller vem Gud är.

Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste. Jes 9:6

I den östliga teologin brukar man säga att det är endast möjligt att säga vad Gud inte är eftersom som Han är så stör och alltid större. Tryck här för att läsa en andakt om Guds namn av Bo Giertz.

Du hittar antagligen en hel del böcker bland de teologiska böckerna vid Stokholms universitet.

/Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar