vad sjunger prästen?

Innan nattvarden under mässan sjunger prästen en bön. vad är orden? Under tiden / efter prästen "sjunger" bönen sjunger församlingen "gloria"
Visa hela frågan och svaret

nyfikna nora frågar:

Innan nattvarden under mässan sjunger prästen en bön.
vad är orden?
Under tiden / efter prästen "sjunger" bönen sjunger församlingen "gloria"

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej, nyfikna nora!

Tack för din fråga. Roligt att mässan intresserar dig. Inför nattvarden ber prästen den s.k. nattvardsbönen. Det finns många olika varianter så de exakta orden kan variera ganska mycket. Det enda som alltid är samma är de s.k. instiftelseorden: "Den natten då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, bröt det, gav åt sina lärjungar och sade: 'Tag och ät. Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig.' Likaså tog han bägaren, tackade Gud och sade: 'Drick av den, alla. Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Var gång ni dricker av den gör det till minne av mig.'"  Men dessa ord kommer inte i samband med att församlingen skulle sjunga något.

Så jag är lite osäker på exakt vilket moment du menar. Inom den evangelisk-lutherska kyrkan (där jag själv jobbar) är det ganska ovanligt att prästen skulle sjunga hela den bönen, eftersom den är ganska lång och man har mer en tradition av att prästen talar än sjunger. I katolska och (särskilt) ortodoxa kyrkor är det betydligt vanligare att prästen sjunger hela nattvardsbönen. Församlingens "Gloria" sjungs dessutom i början av gudstjänsten och inte i samband med nattvarden. Innan nattvardsbönen kommer den s.k. prefationsbönen och genast efter det sjunger församlingen "Sanctus" (helig). Är det kanske den du menar? Den varierar också efter tidpunkten på kyrkoåret, men inledningen och avslutningen är alltid samma: "Sannerligen, du ensam är värd att vi överallt och alltid tackar och lovar dig, allsmäktige Fader, helige Gud. Dig vill vi prisa genom Jesus Kristus, vår Herre. [Honom har du sänt till världen som frälsare för att vi genom hans död ska få förlåtelse för våra synder, och genom hans uppståndelse vinna evigt liv.] Därför vill vi med änglarna och alla heliga prisa ditt namn och tillbedjande sjunga:".

Om detta inte var svar på din fråga, så kan du kommentera och förklara så kan jag försöka svara på nytt.

Allt gott!

Rebecka, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar