Varför byggde människor kloster?

hej har en liten fråga. varför byggde människorna kloster för att kunna leva som munkar och nunnor? och vilken betydelse har klostren för vanliga människor och samhället?
Visa hela frågan och svaret

Natti frågar:

hej har en liten fråga. varför byggde människorna kloster för att kunna leva som munkar och nunnor?
och vilken betydelse har klostren för vanliga människor och samhället?

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej,

jäkt, stress och att komma undan vardagen är inget nytt. Så länge det har funnits människor har det funnits de som drar sig undan det övriga samhället och gemenskapen. I den kristna kyrkan var det först enskilda människor som blev eremiter och levde en bit från städer, byar och andra orter. Där i ödemarken fann de ro för sig själva, för bön och för att söka Gud. Man räknar med att det fanns kristna eremiter åtminstånde så tidigt som slutet av 200-talet. Vi kan kalla dem för munkar. Så småningom upptäckte dessa eremiter att man kan vara eremit tillsammans. Man levde för sig själv, men delade på vissa sysslor som att skaffa och tillreda mat och annat underhåll. Av dessa små gemenskaper växte det sedan fram kloster. Man räknar med att vid mitten av 300-talet grundades de första klostren i det som i dag är främre orienten och nord Afrika. Allt sedan dess har det funnits kloster på alla ställen där den kristna kyrkan funnits.

Klostren har sedan haft olika funktioner och vid klostren har funnits både sjukhus, skolor och universitet. Under vissa tider har klostren varit center för innovation och kunnande. De har alltid varit viktiga som platser för att inhämta inspiration i tron för de övriga kristna.

/Linus

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar