Varför inget vin vid nattvard
Björn frågar:
I samband med vad jag uppfattade som en katolsk mässa i Rom (förstår inte italienska) delade man endast ut bröd vid eukaristin. Vad betyder det ? Vid mässan deltog tre nunnor och tre övriga besökande inklusive undertecknad. Trots att jag hade lagt höger hand på vänster axel för att markera att jag inte är katolik (och därför inte får ta emot bröd och vin) propsade prästen på att jag skulle ta emot brödet vilket jag också till sist gjorde. Vad betyder det ?
Prästen svarar:
Hej,
På många platser hör det till det vanliga att nattvarden delas ut endast i form av bröd. Det har börjats mycket tidigt, delvis av vördnad för sakramentet som Kristi kropp och blod. Det är ofta enklare att undvika spillande och andra händelser som leder till brist på rätt vördnad om nattvarden delas ut endast i form av bröd. Eftersom hela Kristus är närvarande i båda formerna, vin & bröd, räcker det egentligen att ta emot nattvard i en form. Ett förbud mot nattvard under båda formerna fanns, vid sidan av andra metoder, för en kort tid för att motverka en irrlära som påstod att det var absolut nödvändigt för frälsningen att ta emot nattvarden under båda formerna. Det avskaffades senast vid Trent konciliet under 1500-talet.
Det motsatta händer också, fast det är mer sällsynt, har exemplevis givit nattvard endast i form av vin till personer med keliaki.
Det passar inte in på situationen du beskriver, men speciellt i Rom och i pilgrimsorter är det helt enkelt också lättare att vid större evenemang bara ge nattvard i form av bröd, pga antalet besökare.
Vad som först varit en praktisk fråga utvecklades med tiden till något självklart som först nu på senare tid har börjat ändras så att nattvarden delas ut i båda formerna igen, dock inte alltid och överallt.
Prästen som propsade på att du ändå skulle ta emot nattvard gjorde egentligen fel i det. Det finns, förutom att inte vara katolik, också andra orsaker varför man inte kan eller borde ta emot nattvarden och istället går upp för att få en välsignelse. Speciellt i kyrkor som har besökare från många olika länder är det ofta omöjligt för prästen att utan tecken -som det du gav- själv veta vem han borde ge nattvard till och vem inte, han borde alltså respektera och följa de signaler som ges. Nu är iofs höger hand på axel inte alltid igenkänt som sådant av alla, speciellt inte utandför nord europa.
Kommentarer
Ingen har kommenterat denna sida ännu.
RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer