Varför måste människan be om förlåtelse?

Hej, Varför existerar synd och varför skall människan bli förlåten, vad har vi gjort? Det sägs att Gud vet allt, hör allt och har skapat allt på denna jord och han har även gjort detta med en sådan perfektion som många menar visar på hans självaste existens. Varför skapade han då Adam och Eva med möjligheten att synda? Detta tycker jag visar på då...
Visa hela frågan och svaret

Anders frågar:

Hej,

Varför existerar synd och varför skall människan bli förlåten, vad har vi gjort?
Det sägs att Gud vet allt, hör allt och har skapat allt på denna jord och han har även gjort detta med en sådan perfektion som många menar visar på hans självaste existens.
Varför skapade han då Adam och Eva med möjligheten att synda? Detta tycker jag visar på dålig design och det finns väl ingen annan än han själv som måste ta ansvaret för detta misstag. Så varför ska människan be om förlåtelse när det är Gud som designat oss?

Hans Boije svarar:

Hans ansvar för den dåliga designen, om du vill uttrycka det så, är att konsekvensen innebär död och förgörelse.

Det att att vi väljer att prioritera oss själva högre än allt annat (vilket är den möhjlighet till val vi gavs) innebär att vi missar målet (vilket är ordets synds betydelse) och inte lever så som vi är skapta för utan vill vara högst bestämmande (Gud) själva.

Den här dåliga designen gör i alla fall att vi inte är robotar som alltid måste göra det som programmerats in i oss utan faktiskt själv kan välja hur vi lever - dessvärre väljer vi alla oss själva i främsta rummet och resultatet av det ser vi runtomkring oss i större och mindre birster och konflikter.

Om vi skall ur detta och tillbaka till det vi var tänkta för då måste något helt nytt till. Gud valde att sända Jesus till jorden för att göra det möjligt (istället för att helt enkelt utplåna oss och kanske jorde vilket varit en enkel match) Han ville helt enkelt att vi skulle få en chans till den djupa gemenskap men honom vi är skapta för, trots att vi valt att prioritera oss själva.

Jesus öppnade en ny väg genom att han besgrade döden och vi för del i den genom förlåtelsen, dvs att vi inser att vi inte själva är så perfekta att vi duger till skapelsens Herrar och istället vill ha honom som Herre.

 

Vi måste be om förlåtelse för vårt val - designen var inte att vi automatiskt följer lagar Gud gjort och gett - utan att vi kan välja själv - därför skall vi som valt fel be om förlåtelse inte han som gett oss möjligheten att välja rätt eller fel.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar