Veganism och kristendom, hur funkar det?

Besvarad: 26.08.2021
Hej! Vi är en grupp på tre tjejer som går sista året på gymnasiet och gör ett arbete om veganism i kursen religion 2. Vi undrar lite hur ni ser på att vara både kristen och vegan, vi har läst att enligt vissa lever man inte helt i enlighet med Gud och det som står i Bibeln om man är vegan medan andra menar på att Gud från första början i paradiset...
Visa hela frågan och svaret

A frågar:

Hej! Vi är en grupp på tre tjejer som går sista året på gymnasiet och gör ett arbete om veganism i kursen religion 2. Vi undrar lite hur ni ser på att vara både kristen och vegan, vi har läst att enligt vissa lever man inte helt i enlighet med Gud och det som står i Bibeln om man är vegan medan andra menar på att Gud från första början i paradiset inte hade tänkt att människorna skulle äta djur alls. Vad är er syn på frågan, går det att vara både vegan och kristen eller är det motsägelsefullt på något sätt och isåfall hur?

Tack på förhand

Andreas Lundgren svarar:

Profil Andreas

Hej A och kompisar :)
Jag ber om ursäkt att jag inte svarat på er fråga förrän nu. Frågan hade försvunnit i flödet. Jag hoppas ni tycker att frågan är intressant även om ni inte längre har skoluppgiften. Jag tycker det är spännande frågor.

Ni frågar vad "er" syn på frågan är. Det bör sägas att det inte finns något gemensamt svar på hur kristendomen ser på saken, utan som ni förstår finns det väldigt olika uppfattningar och stora individuella skillnader.

Veganer har olika skäl till att de är veganer. Så är det också med de kristna motiveringarna. Djurrätt, klimatförändringen och den personliga hälsan är vanliga faktorer, och på alla dessa tre finns det antagligen motiveringar för och emot som bottnar i människors kristna tro och livsåskådning. Samma gäller överhuvudtaget vegetarianism, men för enkelhetens skull skriver jag nu bara om veganism då det är det ni frågar efter.

De som tycker veganism är motstridigt med kristen tro hänvisar ofta till skapelseordningen; att människan är skapad att regera över de andra arterna och därför får fritt äta också djur. De kan uppleva veganism som betonar djurrätt som provocerande och som att det skulle förminska människans roll i skapelsen. Gällande veganism som betonar miljö finns det också bland kristna klimatskepsis och olika konspirationsteorier som förnekar klimatförändringen och miljöförstörelsen som t.ex. djurproduktionen globalt leder till (enligt forskning). Förutom dessa finns det också kristna som hänvisar till att Jesus åt fisk och kött, och menar att det därför inte kan vara fel. Det finns församlingar och pastorer som ordnar andakter inför älgjakten, där man ber om "jaktlycka".
Kristna veganer hänvisar ofta till barmhärtighet, solidaritet, respekt för livet, kärlek och omtanke om hela skapelsen, alla varelser och sig själv. De här värderingarna hittas hos Jesus och kan överlag sägas spegla Guds natur. En grundtanke för veganism som betonar djurrätt är strävan efter att se varje varelse som skapad och lika älskad av Gud. Hela skapelsen ses som ett uttryck för Guds godhet, och därför är det fel att döda något levande för sin egen välfärd. I Bibeln hänvisar man ofta till skapelseberättelsen där Gud ger människorna av alla växter att äta, medan det är först efter syndafallet som Gud ser genom fingrarna då människornas hjärtan blivit hårda och de vill äta djur. Det var alltså inte Guds tanke med skapelsen att vi skulle äta av djuren, menar man. Det att Jesus åt djur ses inte som något riktgivande utan som något helt logiskt i kontexten. Idag kan man leva gott utan animalier i många samhällen, medan det hade varit oerhört svårt eller omöjligt i Jesu kontext.

Jag har skrivit ur ett allmänt perspektiv men ska till sist skriva lite om hur jag själv tänker. Jag är inte vegan men är vegetarian och äter ändå till största delen veganskt. Också på andra punkter i min konsumtion strävar jag efter att inte använda produkter där djur dödas. För mig finns det inga motstridigheter mellan att vara kristen och vegan. Tvärtom ser jag att de kan motivera och stöda varandra; det är kristna veganer livs levande exempel på. Att motivera köttätande med att det skulle vara Guds vilja är för mig idag något främmande.
Liksom vi ska se Kristus i varje medmänniska ska vi se Guds kärlek i varje varelse.

Jag kan tipsa om den svenska kristna vegetariska föreningen Vildåsnan, som jobbar för vegetarianism ur kristna värderingar.
Om ni vill läsa mer om kristen veganism och djurrätt kan jag rekommendera att leta upp texter och böcker av Annika Spalde och Pelle Strindlund. Andra böcker finns också tipsade på Vildåsnans sida (se under "Resurser").

Hälsningar

Andreas, präst

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar