Vem kommer till himlen?

Besvarad: 23.05.2023
Spelar födelseplats roll när det kommer till himlen? Kommer en hindu som är född i Indien som lever ett gott liv till himlen?
Visa hela frågan och svaret

GiP religionsstuderande frågar:

Spelar födelseplats roll när det kommer till himlen? Kommer en hindu som är född i Indien som lever ett gott liv till himlen?

Sofia Liljeström svarar:

Image

Hej på dig religionsstuderande!

Vilken stor fråga, både lätt och svår på samma gång!

Det finns vissa saker jag brukar tänka på när jag funderar kring den här frågan;

1. I kristna kyrkan tror vi på en Gud som skapat livet och hela skapelsen och verkligen älskar den. Det är en virkig grund för vår världssyn och människosyn. 
2. Jo, människan bröt ett löfte och åt av den förbjudna frukten, (=vilken är en filosofisk berättelse om varför vi människor gör onda val ibland), men Genom hela bibeln vill Gud ha gemenskap med människan och går så långt att sända sin Son att visa oss vägen till gott liv och öppna vägen mellan Gud och människa.
3. Jesus dog för att hela skapelsen, och för att alla i den ska få uppleva Guds godhet och nåd, båda i livet men också efter livet.

4.Vissa kristna inriktningar har en sådan bibeltolkning att bara vissa människor får komma in i himlen och inte andra. De anser sig ha rätt att döma vem som är tillräcklig eller inte o.s.v. men den rätten har ingen människa, vi har ingen av oss rätt att döma varandra, endast Gud. Alla människor gör fel på olika sätt, ingen kan vara perfekt och ha "rätten" att komma in i Himlen. 

5. Och här kommer vi tillbaka till att Gud skapade världen och vill ha gemenskap med hela världen. Gud vill att alla vi människor ska bli godare, nådigare och mera kärleksfulla här i livet, men vi kan inte prestera oss in i himlen, den gåvan är redan oss givna.

6. Nu är det så att vissa människor blir godare genom tron på Jesus, vissa blir godare genom att vara Muslimer, Hinduer eller Judar, jag tror Gud går mer oss alla oberoende tro eller otro. Här kan vi föra en längre och svårare diskussion om vad olika religioner säger om varandra och hur vissa säger sig ha rätten att komma till himlen men inte andra. Den diskussionen hamnar oftast in i en ganska svart-vit och "vi måste vinna"-diskussion, men om man kan föra den diskussionen som en lyssnande och mera respektfull dialog så kommer man inse att vi alla har i uppgift att behandla vår medmänniska och naturen med godhet och sedan är det i Guds omsorgsfulla händer att ta hand om oss efter döden. 

SÅ svaret på din fråga;

Nej födelseplatsen spelar ingen roll.

Jag tror Guds kärlek och nåd är så stor för hela sin skapelse att Gud vill att alla ska få omfamnas in i himlen.

 

Jättespännande ämne. Hur kom du på denna fråga?

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar