Vilka olika specialiseringar finns för präster?

Hej! Jag funderar på att bli präst (går just nu i gymnasiet), och försöker bekanta mig med yrket via nätet. Hittar dock ingen tydlig information om de olika "specialiseringar" som finns för präster. T.ex. sjömanspräst, församlingspastor, sjukhuspräst m.m. Vilka alla specialiseringar finns det? Vad hör sådär i stora drag till dem och varför vald...
Visa hela frågan och svaret

Mvh. Glenn :) frågar:

Hej! Jag funderar på att bli präst (går just nu i gymnasiet), och försöker bekanta mig med yrket via nätet.

Hittar dock ingen tydlig information om de olika "specialiseringar" som finns för präster. T.ex. sjömanspräst, församlingspastor, sjukhuspräst m.m.

Vilka alla specialiseringar finns det? Vad hör sådär i stora drag till dem och varför valde du det du valde?

Linus Stråhlman svarar:

28377804 10156147279704938 8779338236060489450 n

Hej och tack för din fråga!

Som du skriver så kan man som präst arbeta i många olika slags uppgifter och tjänster. Det finns både sådana tjänster där det måste vara en präst och sådana tjänster en präst är lämpad att sköta. De vanligaste tjänsterna präster har torde vara: i församlingstjänst (församlingspastor, kaplan, kyrkoherde), i samfällighet (studentpräst, sjukhuspräst, familjerådgivning), ledning (domkapitel, kyrkostyrelse, experttjänster), föreningar och mission samt inom utbildningen (lärare/lektor). Utöver detta så finns det i många församlingar en möjlighet att arbete i huvudsak inom en viss sektor, alltså att jobba i huvudsak med en viss typs uppgifter t.ex. ungdomsarbete eller diakoni.

För vissa tjänster behövs det specialutbildning utöver den magisterexamen som krävs för prästvigning, andra behöver ingen särskild utbildning. Ett av kraven för prästvigning i den Evangelisk lutherska kyrkan är att den första tjänsten ska vara i en församling. Eftersom man tänker att det är grunden som allt annat utgår ifrån. De de tjänster som kräver tilläggsutbildning ordnar kyrkan själv med utbildningen, medan de tjänster som finns hos andra aktörer ansvarar en själv för att gå. Det finns en del beskrivningar av olika tjänster i kärnkompetensbeskrivningar. Tryck här för att läsa mer om kärnkompetens. Utöver detta har vi en del material på domkapitlets hemsida (Borgå stift). Tryck här för att komma dit. I de teologiska studierna vid universiteten i Finland (Åbo Akademi, Helsingfors universitet, Itä-Suomen yliopisto) ingår kurs som presenterar olika yrkesbanor för teologer/präster.

Själv har jag jobbat både i föreningar och i församlingar. Just nu jobbar jag med biskopen och stiftets förvaltning. Den tjänst jag har just nu finns det endast en av i varje stift och följaktligen blir de väldigt sällan lediga. Bestämde mig för att söka då den senast ledigförklarades och här är jag nu.

Linus
Notarie

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar