Vilken bibel är bäst?

God dag. Jag kommer under en snar framtid att behöva undergå militär tjänstgöring, och jag vill självklart ha med mig min bibel och psalmbok. Dock är bibeln jag burit med mig genom livet väldigt stor och jag söker just nu efter en lite mindre, jag gjorde en del sökningar på nätet och hittade olika versioner av bibeln, och dessutom någonting som kal...
Visa hela frågan och svaret

Aleksanteri frågar:

God dag.
Jag kommer under en snar framtid att behöva undergå militär tjänstgöring, och jag vill självklart ha med mig min bibel och psalmbok.
Dock är bibeln jag burit med mig genom livet väldigt stor och jag söker just nu efter en lite mindre, jag gjorde en del sökningar på nätet och hittade olika versioner av bibeln, och dessutom någonting som kallas folkbibeln. Då är min fråga vad är folkbibeln? och hur vet jag att jag får rätt bibel och psalmbok, dvs den protestantiska lutheranska?

Rebecka Stråhlman svarar:

Rebecka 529web beskuren

Hej!

Tack för din fråga. Det finns inte så många svenskspråkiga bibelöversättningar, så oberoende vilken du väljer kan du nog vara säker på att det är den rätta. I gudstjänsterna inom evangelisk-lutherska kyrkan använder vi i huvudsak Bibel2000, den är vår officiella s.k. kyrkobibel. Men det är inget fel med att använda de andra översättningarna heller. Du nämner folkbibeln. Den kom ut lite före Bibel2000. En förenklad skillnad mellan dessa två översättningar är att folkbibeln är lite bättre lämpad för bibelstudier, eftersom den är mer dogmatisk och kanske lite "tyngre" att läsa, medan Bibel2000 har ett lite lättare språk och därför är lite lättare att läsa och förstå. Vill man ha ett ännu lättare språk så finns också "Levande Bibeln" eller "The Message", men de är båda översatta från en engelsk bearbetning. Så finns ju de gamla översättningarna (t.ex. 1917), men deras språk börjar vara ganska svårförståeligt för oss, även om teologin är mycket bra i dem. 

Du är antagligen van med Bibel2000 från skriftskolan, så det bästa skulle säkert vara att skaffa den i "slimline" eller ännu mindre inbunden version med dragkedja. Lätt att ha med sig. Om du redan är bibelkunnig, d.v.s. har läst bibeln mycket och vet vad där står kan du förstås, om du vill, pröva på folkbibeln som kanske ger nya perspektiv. Men Bibel2000 är den översättning vi i huvudsak använder i evangelisk-lutherska kyrkan. 

När det gäller psalmboken så har vi haft samma psalmbok sedan 80-talet och den finns att få i fickstorlek. Den heter helt enkelt "Psalmbok" Men nu i höst får vi ett nytt psalmbokstillägg där det bl.a. finns sånger som man sjungit mycket i skriftskola. Den finns dock inte att få tag på förrän i höst.

Hoppas du hittar vad du söker och lycka till med militärtjänstgöringen!

Gud med dig!

Rebecka, präst

Kommentarer

  • Då har jag en fölljdfråga. Jag vill och fördjupa mig och läsa hela bibeln dvs NT & GT, vilken skall jag välja då? Ej läst någon bibeln än utan skall gå alphakur men vill läsa och veta så mycket som möjligt. Blir så otrygg när det kommer förenklade/komprimerade böcker som kanske utesluter något. Fanns folkbibeln 2015 såg jag också

    Sparad av Fredrik, 18.08.2018 02:25 (10 månader sen)

  • Hej! Ursäkta att du fått vänta på svar. Om du vill fördjupa dig så rekommenderar jag en studiebibel, d.v.s. en som innehåller kommentarer och hänvisningar. Finns både av folkbibeln och Bibel2000. Som jag skrivit tidigare så har Bibel2000 ett lite lättare språk, så därför skulle jag föreslå att du börjar med den. Roligt att du ska gå en alphakurs! Där finns säkert någon präst eller annan församlingsanställd/aktiv som kan visa dig lite olika alternativ och hjälpa dig med ditt val. Hoppas du får en givande kurs! /Rebecka, präst

    Sparad av Rebecka Stråhlman, 12.09.2018 12:32 (10 månader sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar