Vilken bibel är sann?

Hej Vilket är sant när det finns två olika biblar som avslöjar i ett program på kanalen History. En massa borttagna delar bland annat eller annan historia. I den andra bibeln så skapades kvinnan samtidigt. I den andra bibeln angående Babels torn så blev folk sjuka och kunde dö om de gick för nära tornet I den andra bibeln så kunde Josef inte b...
Visa hela frågan och svaret

HarreD frågar:

Hej

Vilket är sant när det finns två olika biblar som avslöjar i ett program på kanalen History.
En massa borttagna delar bland annat eller annan historia.

I den andra bibeln så skapades kvinnan samtidigt.

I den andra bibeln angående Babels torn så blev folk sjuka
och kunde dö om de gick för nära tornet

I den andra bibeln så kunde Josef inte bli ihop med Maria eftersom
hon hade en annan tro. Maria fick tillbe för att rena sig så kom det bin
och gjorde bikupa i hennes mun. Efter det kunde de bli ihop.

Jani Edström svarar:

jani edstrom

Hej och tack för frågan!

Det finns bara en Bibel, den vi har i skriftlig form. The Bible i History Channel är en dramatiserad filmversion, ett tiotimmars docudrama, baserat på många bibliska berättelser. The Bible innehåller mycket material som inte återfinns i Bibeln. The Bible har gjorts för en modern publik som inte är så van att läsa böcker, och för att väcka intresse för Bibeln. Hur man lyckats råder det säkert delade meningar om.  

Bibeln är en samling texter, ofta baserade på muntliga berättelser. Texterna skrevs mestadels på hebreiska (Gamla testamentet) och grekiska (Nya testamentet) under en lång tid. En av de modernaste, och enligt många bästa, bibelöversättningarna hittills är den svenska Bibel 2000. Andra goda bibelöversättningar som används på svenska är 1917 års översättning och Svenska folkbibeln. 

Bibeln innehåller 66 böcker. I Bibel 2000 ingår dessutom de så kallade apokryfiska böckerna, som bland annat beskriver händelser mellan Gamla testamentet (den judiska Bibeln) och Nya testamentet.

Bibelns berättelser är ofta ganska kortfattade och inbjuder läsaren att använda sin fantasi och inlevelsförmåga. Romaner och filmver baserade på Bibelns berättelser är författarens och filmregissörens dramatiserade bearbetning, där man fyllt ut med dialoger och plockat in personer och händelser som inte finns i den ursprungliga berättelsen. The Bible enligt History Channel har dessutom valt att inte inkludera många viktiga bibliska berättelser. Ändå tycker många att den fungerar som en sammanhängande berättelse.

Viktigt är alltså att minnas är att filmversionen inte är den ursprungliga berättelsen ("den riktiga Bibeln"), utan en tolkning där filmregissören tagit sig vissa (ibland stora) friheter med originalberättelsen.

Vid sidan av Bibelns texter har det skrivits många andra texter som kyrkan av olika orsaker valt att inte inkludera i Bibeln. Att kyrkan eller bibelvetenskapen medvetet skulle ha gömt undan pinsamma texter stämmer inte. Tvärtom har bibelvetenskapen gjort mycket för att jämföra Bibelns texter med andra samtida eller senare dokument som upptäckts.

Böcker som Da Vinci koden (en spännande fiktion) gjorde att många läsare började blanda ihop författarens fantasier med Bibelns berättelser. I värsta falla bidrar The Bible förvirringen, i bästa fall tlll att människor börjar intressera sig för Bibeln och dess budskap.

Vill du bekanta dig med den riktiga Bibeln är det bästa sättet givetvis att läsa Bibeln på grundspråken. Det näst bästa är att läsa goda översättningar av Bibeln på olika språk. Läs gärna den riktiga Bibeln jämsides med History Channels The Bible så märker du vad som lagts till eller plockats bort i filmversionen. Lycka till!

 

 

 

 


 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar