Vilken bibel ska jag läsa?

Besvarad: 04.10.2019
Hej jag vill anskaffa mig en Bibel, men när jag söker en efter en Bibel på internet så får jag intrycket av att det finns olika versioner utav Bibeln som tillskrivs olika församlingar/sekter. Har jag uppfattat situationen rätt? I så fall, vilken Bibel är den mest korrekta, remt generellt mest accepterade och vilken rekommenderar ni att jag anskaffa...
Visa hela frågan och svaret

Max frågar:

Hej jag vill anskaffa mig en Bibel, men när jag söker en efter en Bibel på internet så får jag intrycket av att det finns olika versioner utav Bibeln som tillskrivs olika församlingar/sekter. Har jag uppfattat situationen rätt? I så fall, vilken Bibel är den mest korrekta, remt generellt mest accepterade och vilken rekommenderar ni att jag anskaffar mig? Kan det vara King James version?

Tack

Claus Ståhlberg svarar:

142007752 256599202537816 7424143081806963580 n

Hej

En bra fråga. I Finland använder Lutherska kyrkan Bibel 2000, och om du konfirmerats så har du antagligen fått en sådan.

Det beror också på vilket språk du vill läsa på och vad du vill få ut av ditt läsande. King James och New king James har jag ibland läst. New international version brukar jag oftast läsa eller citera om jag måste göra det på engelska.

Men det finns kanske två stora problem med översättningar. Det ena är att ett språks ord och meningar kanske inte alls passar att översätta rakt av, vilket du vet från redan svenska och engelska och även från finskan. Den grekiska och hebreiska som översätts är också så gammal att man ibland måste fundera över om man skall översätta rakt eller översätta meningen i sig. Så att om Bibeln bara är rakt översatt från orginalspråk så betyder det inte att den automatiskt är bättre, om man själv inte kan lägga allting i kontext.

På svenska skulle jag rekommendera Bibel 2000 eftersom den är lite mer lättläst och har en bra översättning eller folkbibeln om du vill få ut mer studier ur ditt läsande, men den kan vara lite tyngre att läsa. Det finns ju även studiebibeln som hjälper ännu mer med den saken. Annars kan det löna sig att hitta en Bibel med både parallellhänvisningar och fotnoter under själva texten där du kan hitta mera information om texten och information om översättningsproblem i texten.

Du kan säkert gå till ett bibliotek och lite läsa i båda eller sen kolla in sidan https://www.biblegateway.com där du hittar folkbibeln och sidan www.bibeln.se där du hittar Bibel 2000.
Hoppas det svarade på din fråga och gör ditt val lättare.

Fred!

-Claus

Kommentarer

  • Hej Jag snubblade nu över denna kommentar, som gått förbi mig. Översättningsarbetet som Jehovas vittnen har gjort är inte en översättning av grundspråket utan ett noggrannare arbete har gjorts av bl.a. Bibel 200 www.bibeln.se sen finns det t.ex. https://www.biblewebapp.com/study/ som innehåller översättningsverktyg som du kan ha användning för om du vill komma så nära grundspråken som möjligt. Jag kan ju tillägga att vi i Lutherska kyrkan och i de andra stora världskyrkorna (ortodoxa, katolska, protestantiska m.fl.) inte använder den översättningen Jehovas vittnen har gjort. -Claus

    Sparad av Claus Ståhlberg, 21.01.2021 22:40 (3 år sen)

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar