Vill veta mer om radband!

Besvarad: 03.01.2021
Hej, jag har en fråga. Kan man bära en rosenkrans eller ett radband som protestant? Jag är sugen på att skaffa en och har förstått att man kan be olika böner genom att använda rosenkransen. Jag vet inte heller om man när den liksom dagligen, som att man kan bära en frälsarkrans varje dag eller om det endast är när man ber? Berätta gärna så mycket d...
Visa hela frågan och svaret

Tintin frågar:

Hej, jag har en fråga. Kan man bära en rosenkrans eller ett radband som protestant? Jag är sugen på att skaffa en och har förstått att man kan be olika böner genom att använda rosenkransen. Jag vet inte heller om man när den liksom dagligen, som att man kan bära en frälsarkrans varje dag eller om det endast är när man ber? Berätta gärna så mycket du vet och kan om radband!

Andreas Lundgren svarar:

Profil Andreas

Hej Tintin!

Jag beklagar att du fått vänta så länge på svar. 

Fint att du blivit intresserad av böneband. Det finns många som gillar att använda någon form av pärlband när de ber. Det är individuellt hur man använder dem, men visst finns det också olika traditioner. Vi kan kalla dem allmänt för böneband eller radband.

Ofta använder man bönebanden så att man ber en viss bön när man rör vid pärlorna, men ingen har bestämt att man måste göra så. Pärlorna kan också hjälpa en att fokusera, så bönebandet kan vara ett hjälpmedel för bönen bara av att finnas i handen. Man kan också bestämma sig för att be fritt över vissa teman då man rör vid särskilda pärlor.

Det finns ett gäng olika böneband, som kopplas till olika traditioner. Rosenkransen, som du nämner, kallar man oftast det böneband som är vanligt i katolska kyrkan. Det finns i lite olika storlekar, och det är vanligt att be t.ex. Fader vår eller Mariabönen (som inte är så vanlig i luthersk kontext). Rosenkransen påminner också om radband som finns i den östliga kyrkan (bl.a. ortodoxa kyrkorna), där det istället för pärlor kan finnas knutar knutna på bandet. I östliga kyrkan är Jesusbönen en vanlig bön att upprepa vid pärlorna eller knutarna. 

Du nämner också frälsarkransen. Den är ett modernt böneband utvecklat av den svenska biskopen Martin Lönnebo. Frälsarkransen har pärlor i olika färger för att visa på olika teman som hör till livet som människa. Mellan de färgade pärlorna finns tystnadens pärlor. Hur man använder frälsarkransen är fritt; man kan be helt fritt utgående från varje tema, eller sen kan man besluta sig för vissa färdiga böner som man tänker på vid varje pärla.

Hur du använder ditt böneband är helt upp till dig. Det är bra att hitta ett sätt som känns naturligt och så det blir en rutin. Rosenkransen ser man ibland användas som korshalsband, men en del tycker att den inte "är menad att" användas så, utan att den ska hållas i handen och att ifall man bär den runt halsen så är det bättre att ha den under kläderna. 
Man kan bära sitt böneband hela tiden om man så vill. Kanske påminner det en om att be oftare än en annars skulle? Frälsarkransen är populär att ha runt handleden, och där kan den vara hela tiden om det känns bra. 

 

Jag nämnde Jesusbönen, som är en bön man kan upprepa vid bandets pärlor:

"Herre Jesus Kristus, Guds Son. Förbarna dig över mig, syndare." Den kan också förenklas eller förkortas så att den passar i ens egen mun: "Jesus, förbarma dig över mig."

Det finns många andra färdigskrivna böner som du kan använda, men du kan lika bra be spontana böner eller följa olika teman. 

 

Fråga gärna om du undrar något mer!

Med vänlig hälsning, 
Andreas

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

RSS flöde för kommentarer på denna sida | RSS flöde för alla kommentarer

Dölj

Tillbaka till Frågor och svar